Nobelpriset till kinesiske TCM-läkaren Youyou Tu

2015 fick Youyou Tu nobelpriset i medicin (eller fysiologi, som det också kallas). Hon delade det med två andra forskare, och hon fick priset för de upptäckter hon gjort som kan bidra till att bota malaria. De andra två fick priset för sina upptäckter som rör infektioner man kan få av parasitmaskar.

Bakgrund

Youyou Tu föddes 1930, den 30 december, i provinsen Zhejiang i Kina. Hon växte upp med intellektuella föräldrar som tyckte att utbildning var väldigt viktigt. Hon blev farmaceut och tog sin examen 1955 i Peking. 1965 – 1978 var hon biträdande professor på en akademi i Kina som är inriktad på traditionell kinesisk medicin. 1979 – 1984 var hon lektor och från och med 1985 har hon varit professor där. År 2000 utsågs hon till chefsprofessor på akademin.

Ovanligt och oväntat

Youyou Tu är den första från Kina som fått nobelpriset i medicin, och den första kvinna från Kina som fått nobelpris överhuvudtaget. Hon väntade sig inte alls att få priset, och kommittén som delar ut priset hade inte lyckats få tag på henne. När de gick ut i tv och berättade vem som tilldelats priset visade de det också i Kina, och då såg henne man det. Så fick hon reda på att hon fått det.

Efter att det blivit känt att hon skulle få nobelpriset har uppmärksamheten varit stor. Efter att tidigare ha varit okänd för de flesta är hon nu en kändis.

Traditionell kinesisk medicin

 Nobelpriset till kinesiske TCM-läkaren Youyou Tu

Youyou Tu har utbildning både i modern kemi och traditionell örtbehandling, och det är kombinationen av detta som lett till de upptäckter hon belönats för. 1967 startade ett forskningsprojekt inom militären som handlade om att försöka hitta medicin mot malaria, helt enkelt för att så många soldater dog av det. Två år senare fick Youyou Tu höra talas om det.

En av hennes föregångare, Zhang Changshao, hade redan forskat på örtmedicinernas effekt på malaria, så hon tog vid efter honom. Han hade förföljts under kulturrevolutionen, när man hade kampanjer mot intellektuella, och det slutade med att han tog livet av sig. Eftersom det nya projektet var på militärens initiativ var de som sysslade med det skyddade, och projektet ansågs mycket angeläget. Det var dessutom ett sätt att ge stöd till Nordvietnam som attackerades av USA.

Youyou Tu hittade ett nytt sätt att tillreda örterna så effekten mot malaria blev 100% vid djurförsök. Efter det kom patientstudier och vidareutvecklingar av metoden för att minska antalet biverkningar.